Kde najdete nejlepší sushi v Praze? A poznáte vůbec kvalitní japonskou restauraci?

Kde najdete nejlepší sushi v Praze? A poznáte vůbec kvalitní japonskou restauraci?

Hledáte nejlepší sushi v Praze? Chcete si pochutnat na tradičním japonském pokrmu, který spojuje gastronomii s uměním, ale nevíte kde? Faktem je, že si sushi našlo cestu do srdcí gurmánů po celém světě a že si ho lze dopřát i na několika místech v naší metropoli. Toto jídlo složené převážně z rýže a syrových ryb je opravdu výjimečné, a tak není divu, že zájem o něj roste. 

Kde dostanete to nejlepší sushi? A jak vůbec poznáte restauraci, ve které se vyplatí tento japonský pokrm ochutnat? 

 

Chcete ochutnat nejlepší sushi v Praze?

Vyrážíte do Prahy za zábavou nebo jídlem a chcete ochutnat to nejlepší sushi? A co o tomto pokrmu vlastně víte? Tedy kromě toho, že je lahodný a že pochází ze země vycházejícího slunce? Nic? Tak alespoň stručně: 

Sushi má skutečně dlouhou a bohatou historii, která sahá až do tzv. období Nara. Co původně začalo jako metoda konzervace ryb ve fermentované rýži, to se postupem času vyvinulo v sofistikovaný a nesmírně oblíbený pokrm. 

Dnes je sushi symbolem japonské kuchyně, přičemž každý kousek představuje spojení tradice, řemeslné zručnosti a jedinečné chuti. Cesta sushi od skromných počátků až k dokonalosti ilustruje jak vývoj japonské gastronomie, která je skutečně výjimečná, tak i značnou adaptabilitu a inovativnost. Moderní sushi, ač pevně zakotvené ve svých tradičních základech, dnes přijímá a integruje globální vlivy, čímž vznikají nové a vzrušující variace.

Proč je tento pokrm tak jedinečný?

Skvělé sushi není jen o kombinaci vhodných surovin. Je to také o zkušenosti a umu kuchaře, o čerstvosti ingrediencí a rovněž pak o atmosféře, která doprovází konzumaci tohoto jedinečného pokrmu. Sushi je více než běžné jídlo – je to umění, které vyžaduje znalosti a roky praxe. Když sedíte v pravé sushi restauraci, každé sousto musí být pro vás nezapomenutelným zážitkem. Zkušení sushi mistři dokážou skrze každý kousek vyprávět příběhy, jejichž hloubka a nuance se odrážejí v dokonalé harmonii chutí. 

 

4 indicie, které lze považovat za klíčové

Nejlepší sushi restaurace a bary lze vždy poznat podle několika klíčových indicií. Že nevíte, o čem je tu řeč? Nevadí. Základem prvotřídního sushi baru je především toto:

  • Čistota – je základním předpokladem jakékoliv výjimečné restaurace, ale u sushi restaurací je tento aspekt ještě důležitější. Z důvodu, že většina pokrmů obsahuje syrové ryby, musí být kuchyně i prostor pro hosty bezchybně čisté.
  • Kvalita surovin – absolutní čerstvost a kvalita ryb jsou nepostradatelné. Za špičkovou rybu jsou ostatně Japonci ochotni utratit astronomické sumy. Sushi mistr
    musí mít vynikající znalosti o rybách, umět je správně vybrat a zpracovat. Pouze tak lze zaručit bezpečnost a vynikající chuť pokrmů. 
  • Umění prezentace – je dalším klíčovým faktorem. Každý kousek sushi by měl být malým uměleckým dílem, které zvyšuje smyslový zážitek a slouží jako důkaz zručnosti a péče kuchaře
  • Srozumitelné a přehledné menu – umožňuje hostům snadno se orientovat v nabídce a zvolit si pokrmy, které odpovídají jejich chuťovým preferencím. Tento přístup znamená respektování hostů. 

 

Kam vyrazit za dokonalým gurmánským zážitkem?

Praha je domovem hned několika vynikajících sushi restaurací, které splňují všechna výše zmíněná kritéria. Sumi Garden, Yamato sushi nebo MIYABI, Planet Sushi ale také MAKAKIKO a některé další. To je pouze pár zvučných jmen. Jsou to místa, kde si můžete dopřát dokonalý sushi zážitek. Každá z těchto restaurací nabízí jedinečnou atmosféru, vynikající služby a především nezapomenutelné pochoutky. 

Říká se, že Japonsko je “zemí tisíce chutí”. Ať už hledáte tradiční speciality nebo poněkud modernější interpretaci sushi, v Praze najdete širokou škálu možností, které uspokojí vaše chuťové pohárky. Posuďte sami:

Sumi Garden – jeden z kulinářských skvostů

Výběr nejlepších sushi barů a restaurací v Praze představuje pro milovníky japonské kuchyně vzrušující dobrodružství. Jedním z takových kulinářských skvostů je Sumi Garden, situovaný v srdci Žižkova. Tato restaurace se může pochlubit špičkovými japonskými kuchaři, kteří jsou pravými mistry v přípravě autentického sushi, ale i dalších japonských specialit. Představa, že sushi je jediným klenotem, by vás totiž mohla připravit o řadu dalších unikátních zážitků. Podnik funguje ve stylu pravého japonského pouličního jídla, avšak s pohodlím a elegancí moderní restaurace. 

Yamato sushi – za japonskými lahůdkami musíte na Vinohrady

Yamato založil v roce 2013 šéfkuchař Marek Hora. V počátcích této autentické japonské restaurace má prsty také známý kuchař Zdeněk Pohlreich, který zakladateli pomohl nabrat správný směr. Zakládají si zde na autentičnosti, pokud tedy chcete ochutnat tradiční japonské pokrmy v jejich původní podobě, vydejte se právě do Yamato sushi. Kromě řady druhů opravdu lahodného sushi můžete okusit také místní specialitu Kobe steak. Maso sem vozí přímo z Japonska v prémiové kvalitě. Chcete ochutnat výběrové saké? V Yamato si určitě vyberete.

MIYABI – tradiční restaurace

V samotném centru metropole se nachází tradiční japonská restaurace, která bezchybně zprostředkovává styl a úžasnou eleganci starého Kjóta. Pokud se chcete přenést do tradičního Japonska, stačí navštívit Miyabi a ocitnete se v jiném světě, který vás přijme s typickou japonskou pohostinností. Miyabi sushi na Praze 1 nabízí nejen tento tradiční pokrm ze syrových ryb, ale ochutnat můžete i další japonské delikatesy. Chcete zkusit maki, nigiri a sashimi? Nic není nemožné! Pochutnat si tu lze i na vynikajících jídlech z tempury a teriyaki, které skvěle doplní nejrůznější saláty. Rádi byste si vzali oběd s sebou? V Miyabi vám ho zabalí do krabičky bento. 

 

Žádný pomíjivý trend!

Sushi v Praze nejsou pouze nějakým pomíjivým trendem ve stravování nebo snad  jakousi exotickou novinkou. Mají na gastronomické mapě naší metropole své pevné místo. Jsou výrazem uznání jemnému kulinářskému umění, tradicím a kultuře Japonska. Při návštěvě sushi restaurací v Praze objevíte to nejlepší, co vám japonská kuchyně může nabídnout. 

Věra Poskočilová